Klient:Prosjektleder: Rune Halvorsen
Date:juli 15, 2016

Gangbaner Bomuldsfabriken

Arendal eiendom KF har i 2016 og 2017 vært med på å etablere en gangbane i dagbruddene på Torbjørnsbu. Torbjørnsbu gruver var igjennom flere århundre blant de viktigste jerngruvene i landet. Ideen bak disse gangbanene kom til ved at Bomullsfabrikken kunstarena ønsket å trekke det mektige dagbruddet frem fra glemselen og etablere et offentlig rom der publikum kan bevege seg i et kunst- og kulturlandskap.

Den nesten 150 meter lange gangbanen har sitt utgangspunkt fra 3. etasje i bygget og tar publikum inn i gruvene, høyt oppe på nivå nær toppen av gruveveggene. Gangbanene er produsert som stålplattformer med sidevanger, samt 3 utsiktsplattformer med rekker/vanger. En del av rekkverket består, i tillegg til stål, av glasspaneler som gir et åpent og luftig uttrykk. Høsten 2017 ble gangbanen ferdigstilt og siste del som er en trappekonstruksjon og bro, ble ferdigstilt våren 2018. Da var også første kunstverk på plass. Ut fra fjellveggen henger «Dyret» (1992) av Bård Breivik (1948-2016). Etter hvert vil dette kunstverket få selskap av flere stedsbestemte kunstverk.

For mer informasjon om gangbanene og utstillingen i forbindelse med det, se Bomuldsfabriken sin hjemmeside: www.bomuldsfabriken.no